Van juni tot november 2016 heb ik samengewerkt met SBS6 aan een documentaire over het leven van mijn ouders; de brandstichtingen, de dood van mijn ouders, het aanhouden van een verdachte en de zoektocht naar mijn moeder met als afsluiting de asuitstrooiing in Suriname. In categorie ‘Gruttostraat‘ lees je de voortgang.

brank-ducastel

Mijn voormoeders

Ā 

Als nazaat van een blanke negerin, Lucia Ducastel, die in mei 2016 op gruwelijke wijze om het leven is gekomen, wil ik het verhaal van mijn voormoeders vertellen ter nagedachtenis aan mijn moeder. In haar leven heeft ze getracht om de geschiedenis van Suriname te vertellen en dat deed ze o.a. door middel van honderden lappenpoppen die ze heeft gemaakt. Indiaanse, Creoolse, Hindoestaanse, Chinese poppen met verschillende klederdrachten. In werkkleding, maar ook pakje deftig.

De laatste jaren heeft ze zich gestort op schilderen en vooral de donkere vrouwen kon ze tot leven wekken op canvas.

Wat ze eigenlijk wilde vertellen, maar nooit heeft aangedurfd is aandacht vragen voor vrouwen zoals zij ā€¦

En dat wil ik voor haar doen. Niet alleen omdat een allesverwoestende brand haar levenswerk heeft vernietigd en het leven geƫist van mijn moeder en vader, maar om haar bijzondere verhaal te vertellen in woord, beeld en geluid. Voor sommigen zal het een bron van herkenning zijn en zichzelf of hun moeder er in zien. Voor anderen een stuk bewustwording. Laat negatieve emoties niet de boventoon voeren, die verteren je diep van binnen.

In de toekomst hoop ik deze droom werkelijkheid te laten worden.