Margaret Lampers

Droom je leven, leef je droom!

Overpeinzing

Hoe dubbel is het.

voetsporen

In de voetsporen

Op reis naar mijn roots, mijn vader en moeder mee in de koffer. Het grootste ‘stoffelijke’ deel blijft in Nederland, net als hun leven samen dat voor het grootste deel in Hellevoetsluis lag. Een klein deel, ter grootte van het hart, gaat naar Suriname waar we hen laten vermengen met moeder aarde.

Terug in de tijd, ver voor de geboorte van mijn moeder. Naar de plantage waar mijn voormoeder terecht is gekomen. Verkocht, verhandeld, verscheept, geketend, misbruikt tot vee gedegradeerd. Hoe intens zal het zijn om de lucht in te ademen? De verzengende hitte voelen op mijn huid. Het zweet dat in mijn ogen zal prikken, in straaltjes over mijn rug zal lopen. Hoe zwaar moet het werken zijn geweest in barre omstandigheden? Om te zorgen voor goedkope koffiebonen en suiker voor overzeese gebieden.

Zal ik hetzelfde terugkomen? Of zal mijn leven voorgoed veranderd zijn?

Eén ding weet ik zeker: dit jaar zal een diepe, emotionele indruk achter laten voor de rest van mijn leven, waarvan ik nu al weet dat haat en liefde, verloren en gevonden, hand in hand gaan. Al verlies je het ene en geeft het je ontzettend veel verdriet, gelijkertijd vind je het andere dat je kracht en warmte geeft.

Zo dubbel kan het zijn.

 

 

6 reacties

 1. Hoe treffend verwoord! Een gevoelig epistel over verlies maar ook kracht. De kracht die je je rug recht en je sterk laat voelen in sombere tijden. Kracht ook om een deel van je ouders achter te laten in Suriname waar de roots van een prachtige familie liggen. Kracht om te leven, rouwen, genieten….. Herinneringen lijfelijk te gaan meemaken en die voor altijd bij je blijven…… zolang als je leeft lieve Margaret.

  • Dank je Eddy. Ik vind het ook heel bijzonder dat ik in zo’n donkere tijd toch zoveel licht mag ontvangen. Stilletjes hoop en denk ik, dat het mijn moeder is :). Mijn vader kijkt over haar schouder mee, zoals altijd op de achtergrond maar wel aanwezig.

  • Jemig Margaret, wat emotioneel zal dat afscheid worden,. Tegenslagen overwoonen, gevochten en gewerkt voor de liefhebbende vooruit gestreden en dan….. terug naar moeder aarde, terug naar het begin, terug in de tijd. Samen verder van waar het kwam, Pieuw Heel veel sterkte en kracht.
   Van mij….. veel liefs, sterkte

 2. Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn.Ik hoop dat je zal vinden waarnaar je op zoek bent en dat je een bepaalde rust vindt en sommige dingen kan afsluiten met een goed gevoel.
  Je leven zal voorgoed anders zijn maar je zal er ook sterker uitkomen .
  Weet zeker dat je ouders over je schouder meekijken en trots op je zijn.

  • Het is ook fijn dat ik nog iets voor ze kan betekenen. Voelt als oudejaarsavond. Een donkere tijd wordt afgesloten, een nieuw avontuur staat te trappelen om te beginnen. Kan bijna niet wachten 🙂

 3. Ik leef erg met jullie mee. Zoals je schrijft zal het een mooie maar emotionele reis worden. Heel dapper dat jullie dit gaan doen . Heel veel ????????????op deze reis en een veilige terugreis xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Margaret Lampers

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑